5 - 10 - 1998

Håper statsadvokaten kan stoppe marerittet

I 16 år har Heidi Schøne levd i et sammenhengende mareritt. Nå håper hun at statsadvokaten skal få satt en stopper for mannen som har forfulgt henne siden hun var 18 år gammel.


Ingunn Røren

Heidi Schøne (35) fra Solbergelva har blitt forfulgt og trakassert av en engelskmann i 16 år.
- Han har i løpet av disse årene sendt ut hundrevis av brev, både om meg og til meg. I tillegg har han ringt døgnet rundt i perioder, sier Heidi Schøne.
Saken har siden 1995 vært under etterforskning ved Nedre Eiker lensmannskontor etter at Heidi Schøne anmeldte engelskmannen for personforfølgelse og trakassering. Saken er ferdig etterforsket, og er videresendt til statsadvokaten.
- Problemet er at lovverket er altfor svakt når man blir utsatt for den type trakassering som jeg har måttet leve med de siste 16 årene. Jeg er forferdelig sliten av dette, og håper nå at politiet og statsadvokaten får satt en stopper for trakasseringen, sier Heidi Schøne.
Ifølge norsk lov regnes trakassering vanligvis som en forseelse og ikke en forbrytelse. Norge har ingen utleveringsavtale med England for personer som er siktet for forseelser og ikke forbrytelser.
- Denne saken er imidlertid spesiell, fordi trakasseringen har pågått over svært mange år og har et stort omfang, sier lensmannsbetjent Torill Sorte Kjennås ved Nedre Eiker lensmannskontor.
Det er dette statsadvokaten nå skal ta stilling til.
Heidi Schøne møtte engelskmannen da hun som 18-åring var au-pair i England. Hun drakk te med mannen et par ganger, og ga ham adressen sin i Norge da hun skulle hjem.
- Jeg ante ikke da at mannen var blitt fullstendig besatt av meg, og at han skulle plage meg de neste 16 årene. Siden 1982 har han sendt meg i gjennomsnitt et brev hver eneste dag, og ringt utallige ganger. Jeg har tryglet, bedt og grått, men han lar oss ikke være i fred, sier Heidi Schøne. I tillegg til brevene som har blitt sendt til Heidi Schøne, har mannen sendt ut dypt krenkende «rapporter» om Heidi Schøne til hennes naboer, kolleger, venner og familie. Familien Schønee har flyttet flere ganger og hatt flere hemmelige telefonnumre, men mannen har klart å oppspore familien hver gang.
- Dette er en enorm belastning for meg og resten av familien, sier Heidi Schøne, som er gift og har to barn.
Utallige ganger har hun måttet forklare vilt fremmede mennesker hvorfor de har fått tilsendt rapporter om henne.
- Naboene her i Solbergelva har vært veldig fine og støttet oss, men det er selvfølgelig en belastning for oss at alle som befinner seg i nærheten av oss blir plaget med brev og telefoner fra mannen, sier Runar Schønee, Heidi Schønes mann.
Den siste tiden har lensmannskontoret i Nedre Eiker stanset alle brev som er sendt fra mannen til Heidi Schøne.
- Vi har tatt hånd om over 400 brev, sier lensmannsbetjent Torill Sorte Kjennås.
- Det har vært en befrielse å slippe å få disse brevene i postkassen. Jeg vet jo at han fortsatt sender brev til meg, men det er fint at politiet sorterer posten vår, sier Heidi Schøne.
De siste månedene har mannen på nytt sendt ut en rekke brev om Heidi Schøne til en rekke enkeltpersoner, offentlige institusjoner og firmaer i Drammens-distriktet. Brevene har et grovt sjikanøst innhold, og inneholder en rekke usannheter om Heidi Schøne og hennes familie. De nyeste brevene er utformet som om de er svar på en forespørsel fra Drammens Tidende, men DT-BB har aldri sendt ut noen slik forespørsel om Heidi Schøne.
- Jeg er sliten, sint og fortvilet over situasjonen. Brevene han sender til alle og enhver har gjort at jeg har isolert meg stadig mer. Nå håper jeg inderlig at statsadvokaten finner en løsning slik at mannen kan bli dømt. Mest av alt ønsker jeg at retten skal gi ham forbud mot å nærme seg meg eller kontakte meg. Da kunne vi kanskje endelig få fred, og slippe å leve med hemmelig adresse og telefonnummer, og være redde hver gang telefonen ringer, sier Heidi Schøne.