English translation

Sexjages av gal brite

I 23 år har Heidi Schøne (41) vært sextrakassert av mannen hun traff da hun var 18. Nå bruker han nettet som terrorvåpen.


NETTSJIKANE: På dette nettstedet driver briten sjikane av Heidi Schøne (innfelt). Tross at han i 2003 ble dømt til å fjerne nettsidene, ligger de fremdeles på nett.


SPERRET: Flere norske nettsteder, blant dem Aftenposten og Dagbladet, har de siste dagene sperret sine servere for britens IP-adresse. Her faksimile av innlegg han hadde på VG Nett.
Faksimile: DB.no

MORTEN ØVERBYE
Tirsdag 20.12.2005, 10:08

(Dagbladet.no) I går sperret Aftenposten.no sine nettsider for den halvt arabiske, muslimske briten; etter at han hadde oversvømmet deres blogger med innlegg. Også flere andre norske nettaviser har blitt nedrent av innlegg fra mannen.

- Han har fått tatt alt for mange år av mitt liv. Det er det som er så tragisk. Han har forfulgt meg i 23 år. Han hadde forfulgt en annen norsk jente også, midt oppe i alt dette, sier Schøne til Dagbladet.no.

For henne startet marerittet da hun som 18 år gammel aupair møtte en halvt arabisk brite på en båtreise mellom Frankrike og England. Hun var på tur med en venninne, da hun la merke til en fem-seks år eldre mann som kikket på henne.

- Jeg synes det var litt ubehagelig, så jeg stakk av. Men da vi stod i køen for å gå ombord, var han der igjen og prikket meg i skulderen. Vi gikk langt innover for å sette oss. Men jammen kom han ikke etter og satte han seg der også.

Den merkelige mannen var påtrengende, men likevel hyggelig selskap for de to venninnene under turen.

Etter turen holdt de kontakten.

- Vi var aldri kjærester. Men jeg lot ham jo komme på besøk noen ganger etterhvert. Jeg synes synd på ham så han fikk lov til å feire nyttårsaften med oss, sier Schøne.

Under tiden i Storbritannia, ble han stadig mer pågående.

- Jeg var bare 18 år den gangen. Jeg visste ikke hva jeg har gjort ham. Det eneste jeg hadde gjort, var at jeg ikke ville gifte meg med fyren. Jeg ville ikke bli muslim.


Terrorisert

Hun ville ikke ha mer kontakt med ham da hun senere flyttet hjem til Norge. Da dukket han opp.

- Han var veldig manipulerende. Om jeg ikke slapp ham inn, laget han helvete og banket på døren til naboene. Han bombarderte meg hele tiden med telefoner og brev. Der fortalte han hvor dum og stygg jeg var, sier Schøne.

Terroriseringen varte helt frem til 1992. Da ble mannen tvangsinnlagt på psykiatrisk sykehus i Storbritannia. En norsk polititjenestemann som etterforsket saken, forklarte senere at det var hans mor som fikk ham tvangsinnlagt.

Da han kom ut igjen to år senere, fortsatte det - verre enn noen gang.

Han begynte å sende andre mennesker brev om Schøne. Alt oversatt til flytende norsk. Hundretalls brev ble sendt til alle fra Den nationale scene i Bergen, til det lokale lensmannskontoret, naboer, venner og kjente. Alle brevene med intime påstander om kvinnen.


Gikk til sak, fikk bot

Da hun gikk ut i avisene med historien, kom han til Norge for å saksøke henne.

Istedet ble han selv dømt.

I november 2001 fikk han bot på 10.000 kroner. Herredsretten bemerket at straffen var svært mild. Men fordi han var bosatt i England, valgte retten å gi ham bot. Han betalte ikke.

I februar 2002 ble Heidi Schøne frifunnet i sivilsaken i Drammen tingrett, men engelskmannen anket til lagmannsretten.

I november 2003 tapte han det sivile søksmålet i også lagmannsretten. Da hadde han i mellomtiden - i oktober samme år - blitt arrestert og på ny bøtelagt. I herredsretten fremstod han som en angrende synder. Etter full tilståelse fikk briten åtte måneders betinget fengsel og nok en bot på 10.000 kroner.

I tillegg lovte han å ta ned nettsidene der han spredte sjikanen.

Briten godtok dommen på stedet, fulgte med politiet til en minibank der han tok ut 20.000 kroner og satte seg deretter på flyet til England. Deretter fortsatte han som før.

Anker til Haag

Da han tapte det sivile søksmålet også i lagmannsretten, anket han til Høyesterett - som i mars 2004 avviste saken. På sine nettsider sier briten nå at han vil anke saken helt til menneskerettsdomstolen i Haag.

Samtidig fortsetter han sjikanen på internett.

- Det som er verst - ikke bare for meg, men for alle som opplever det - er hvor lite samfunnet reagerer på det. Det er sykt hvordan han bare kan fortsette, sier Schøne.

- I andre land er det mye strengere lover. Hadde dette vært i England, hadde han fått en skikkelig smell. Her får han slippe med bot gang etter gang, sier hun.

PS! Også en politikvinne som ledet etterforskningen av briten, blir nå sjikanert med navn på hans nettsider.

 

English translation