15/04/02

Slik kan nettsjikane stanses

Et nytt EU-direktiv gjør det nå mulig å få stengt Internett-sider som inneholder sjikane.

REIDUN J. SAMUELSEN

Operatøren ansvarlig. - Et nytt direktiv, det såkalte e-handelsdirektivet, pålegger operatørene å ta større ansvar for nettsidene de er vertskap for, sier professor Jon Bing ved Institutt for rettsinformatikk, Universitetet i Oslo.

Dersom operatøren blir kjent med at innholdet kan være rettsstridig, blir man automatisk ansvarlig for det som står der. De nye bestemmelsene skal ha vært innført i lovs form i alle europeiske land innen februar. Etter at Aftenposten tok kontakt med operatøren Skymarket, der nettsiden mot Drammen-kvinnen lå, ble siden stengt etter få timer.

-Problemet er selvfølgelig at en som vil bruke Internett til å spre sjikane kan hoppe til en ny operatør som ikke er kjent med innholdet på sidene hans. Han kan også finne frem til operatører som ligger i land som ikke følger e-handelsdirektivet, sier Jon Bing.

Professoren mener folk selv kan gjøre en innsats for å stanse nettsider, ved å spore opp operatøren og tipse om at et nettsted kan være rettsstridig. Dette er en langt enklere prosess enn å gå via domstolene.

-Det er vanskelig å få stengt sider i utlandet gjennom en kjennelse, sier Bing.

Politiadvokat Erik Moestue i politiets datakrimsenter, Økokrim, sier at norske myndigheter ikke har mulighet til å gi pålegg i andre land.

Justisminister Odd Einar Dørum mener feltet krever oppmerksomhet. Regjeringen har gitt Datakrimutvalget, som ble nedsatt i januar, i oppdrag å undersøke om norsk straffelovs geografiske virkeområde er hensiktsmessig avgrenset når det gjelder ulovlig materiale på nettet. Utvalget skal dessuten vurdere om politiet har tilstrekkelig adgang til å kreve at slikt materiale fjernes.