This website is edited by a former Lincoln's Inn Solicitor. Its contents relate to Libel, Conflict of Laws, State Immunity plus Equality of Arms in a foreign jurisdiction.

Nordmenn gjør det i fylla


Ikke uventet er nordmenn europamestere i å drikke seg fulle før en «one night stand». Mer overraskende er det, kanskje, at 76 prosent av italienere avstår fra alkohol før sex med ny partner.

NORGE «VERSTING»: Mer enn hver tredje nordmann var «litt» eller «skikkelig» full første gangen de hadde sex med en ny partner siste år, ifølge en undersøkelse. Det er en langt større andel enn i andre europeiske land.
ILLUSTRASJONSFOTO: IDA VON HANNO BAST


LENE SKOGSTRØM

Europeere oppfører seg nokså forskjellig før de hopper til køys med en ny «date». En ny undersøkelse basert på tall fra seksualvaneundersøkelser i fem europeiske land viser at inntak av alkohol før sex varierer sterkt.

Fullest i Norge
Andelen som hevdet at de var «skikkelig fulle» første gangen de hadde sex med en ny partner siste år, var desidert høyest i Norge. En av ti nordmenn svarte det, mot null i Italia og en knapp prosent i Sveits. Samlet svarte mer enn hver tredje nordmann at de hadde vært «litt» eller «skikkelig» fulle.

Men hvorfor drikker så mange nordmenn seg fulle før de har sex med en ny partner, mens italienere unngår kombinasjonen fyll og sex?

- Det har med drikkekultur å gjøre, mener Bente Træen, som er en av forskerne bak studien. I Italia og andre middelhavsland nytes alkohol som et dagligdags fenomen, men det er ikke sosialt akseptert å bli full. Å være voksen i disse landene betyr å kunne kontrollere sitt alkoholinntak.

«Blir voksen ...»
Machismo-rollen, som ofte er fremtredende blant menn i de latinske landene, gjør det viktig for menn å ta kontroll over sin drikking og seksualitet istedenfor å bli kontrollert av den. Å bruke kondom kan tolkes inn i macho-rollen som et tegn på at mannen har kontroll. Norske tenåringer ser derimot både det å drikke og bli full som et tegn på å bli voksen.

I alle de fem landene var alkoholbruk før samleie vanligst hvis man følte lite overfor partneren, og hvis de to hadde møtt hverandre samme dag. Andelen som sa de hadde drukket, men ikke var beruset er ganske lik mellom landene.

Sammenheng mellom alkoholbruk og kondombruk fant forskerne i tre av landene - Tyskland, Italia og Norge. Men med motsatt fortegn: Lettere drikking før sex henger sammen med økt kondombruk i Italia, mens det å drikke eller være beruset minsker sannsynligheten for å bruke kondom i Norge og Tyskland.

Liten kondombruk
Norge er for øvrig en versting også når det gjelder kondombruk: bare 38 prosent av nordmennene som hadde sex med ny partner brukte kondom, mot 72 prosent av grekerne. Forskerne forklarer dette med at kondombruk er en mer integrert del av livet til italienere og grekere enn til tyskere og nordmenn, blant annet fordi hiv er mer utbredt i disse landene.

- Vi skal være forsiktige med å se på alkohol og fyll som en direkte årsak til at folk har risikosex uten kondom. Det er ikke alkoholen som gjør at man «glemmer seg bort», det er mer slik at man aldri hadde tenkt på å bruke kondom i det hele tatt.

De bruker alkoholen som unnskyldning i ettertid for å gjenopprette troen på seg selv som kontrollerte og opplyste mennesker, mener Træen.


Publisert: 20. jan, 2003,06:00
Oppdatert: 21. jan, 17:33


SORTE & SHARP:

tsWE'RE NOT GONNA TAKE IT ANYMORE