This website is edited by a former Lincoln's Inn Solicitor. Its contents relate to Libel, Conflict of Laws, State Immunity plus Equality of Arms in a foreign jurisdiction.

Nordmenn har mest tilfeldig sex

Kvinner kan vaksineres mot kjønnssykdommer

I tillegg til vaksine mot livmorhalskreft og kjønnsvorter, er en ny vaksine mot herpes under utvikling. Men vaksinen virker bare på kvinner.

LINN KATHRINE YTTERVIK
Fredag 29. november 2002 6:56, oppdatert 7:30

Dagbladet skrev i forrige uke om en nyutviklet vaksine som kan gi kvinner full beskyttelse mot livmorhalskreft. Vaksinen som er utarbeidet av en stor gruppe forskere fra universiteter i USA, er testet på 2000 kvinner og synes å være hundre prosent effektiv. Livmorhalskreft skyldes i hovedsak viruset humant papilloma virus (HPV). Et annet virus i samme familie forårsaker kjønnsvorter, dermed er vaksinen også effektiv mot dette.

Interessant
I tillegg til vaksinen mot livmorhalskreft og kjønnsvorter, er en vaksine mot herpes på kjønnsorganer under utvikling. Vaksinen er foreløpig på et tidlig stadium.

Over 10000 mennesker har blitt testet i blant annet Australia, USA, Storbritannia og Canada. Det er legemiddelfirmaet GlaxoSmithKlane som står bak forskningen på den nye vaksinen. Forskningssjef der, Lorna Knapstad, opplyser at vaksinen viser seg å ha beskyttende effekt mot herpes for 73 prosent av alle kvinnene som er testet. Hvorfor den bare har effekt på kvinner kan forskningen foreløpig ikke svare på.

- Vi skal nå i gang med å teste vaksinen randomisert på 7550 amerikanske kvinner mellom 18 og 30 år. I tillegg skal vi ha en like stor undersøkelse fordelt på Europa og USA hvor vi håper at Norge kan delta til neste år, forklarer Knapstad.

Smitte
Rundt 20- 25 prosent av seksuelt aktive nordmenn har herpes. De fleste vet det ikke selv. Seksjonsoverlege ved generisk poliklinikk ved Haukeland sykehus, Turid Thune, sier at personer som har herpes like godt kan smitte andre, selv om de ikke har utbrudd selv.

- En herpesvaksine ville ha mye å si, spesielt for utlandet hvor det er et enda større problem enn i Norge. Det viser seg at hiv smitter lettere dersom du allerede har herpes. Derfor ville en vaksine ha mye å si for land med stor hivsmittefare, forklarer hun.

- Det er flest kvinner som har kjønnssykdommer, og når de først er smittet er de verst rammet. Ved å utvikle vaksiner som hjelper kvinner, hjelper vi også menn, sier hun.

Håp
Professor i hud- og kjønnssykdommer ved Olafiaklinikken i Oslo, Harald Moi, skal i dag i møte med forskningssjef Lorna Knapstad, for å vurdere om vaksinen skal testes ut på norske kvinner.

- Det er mange som har nedsatt livskvalitet på grunn av herpes, så det ville være bra med en vaksine mot sykdommen. Men dette er en vaksine som måtte gis til ungdom før de blir seksuelt aktive dersom den skulle ha en effekt. Det er mange hensyn å ta i forhold til bivirkninger, sier han.

Han mener den nye forskningen kan gi håp i utviklingen av hivvaksine og behandling av kreft.


SORTE & SHARP:

tsWE'RE NOT GONNA TAKE IT ANYMORE